Söndag kväll 


Idag var det växtmarknad hos Vallby friluftsmuseum (ett slags komprimerat Skansen, med bara det slags djur man har på en gård) och Marie-Ann, Michelle och jag packade in alla hundarna i bilen för att åka dit. Valparna fick åka i hundvagn medan vi andra promenerade runt bland husen och de olika stånden, och jag som aldrig varit där förr hittade många fina saker att bli förtjust i - bl.a. det roliga "Ordmuséet" där de hade ställt ut många skärmar fullskrivna med ord som knappast används längre men som de vill rädda åt eftervärlden. En jättebra idé, tycker jag! Och glädjande nog kunde jag ordets betydelse i 95 % av fallen... men så älskar jag ju också det svenska språket och kan inte få nog av ordkunskap... plus att jag möter många "gammaldags" ord både i litteratur jag läser och i korsorden jag löser.  En annan rolig bekantskap vad de damer som satt inne på en av gårdsplanerna och arbetade med knyppeldynor, spinnrockar, linskäktor o.s.v... alla redskap från förr, och jag kan alltihop utom knypplingen. Ibland är det riktigt skoj att vara lite äldre! Jag behöver ju bara gå tillbaka till min barndom så användes de där redskapen fortfarande av många människor, och det är förstås därför jag kan hantera de flesta. Och så fanns där en svamputställning, som jag förstås bara måste titta närmare på! Kände igen de flesta av de uppvisade svamparna och kunde vilka som är ätliga och vilka man absolut skall akta sig för... och med mig från utställningen fick jag en fin affisch med "ätliga svampar i Västmanland" som jag tänker rama in och hänga på väggen. Michelle fick en likadan affisch med fjärilar samt en fjärilshandbok, förresten... allt skänkt av Länsstyrelsen, som bjöd på mycket fint material.

Valparna gjorde stor succé: vart vi kom ville folk titta och klappa, prata hund och fotografera sig och sina barn tillsammans med småttingarna. Det var därför de var med, för den sociala träningens skull - och gissa om de sov som stockar efteråt! De vuxna hundarna fick också uppmärksamhet, men kanske inte lika mycket gos... fast ett ryskt sällskap ville absolut fotografera Belle och Ginny när vi satt på en bänk och väntade medan de andra gick runt och tittade bland stånden. Själv skulle jag inte ha något... hade jag bott här hade jag gärna köpt västeråsgurka, kålrot, rödbetor och andra godsaker de hade till försäljning på marknaden, men nu var det liksom ingen idé eftersom Michelle inte är så förtjust i annat än sådana grönsaker man äter råa. Kanske nästa år? För vad jag förstår är det ett återkommande arrangemang, detta. Och där fanns mycket gottigt att välja på för en diabetiker som älskar grönsaker/rotsaker!

När vi hade gått runt hela museiområdet och sett vad vi ville se, gick vi tillbaka till bilen och packade in oss. På vägen hem stannade vi som hastigast så att jag fick köpa a-fil och lite bröd, men sedan fortsatte vi direkt hem och hann precis innanför dörren då ett rejält åskväder brast loss med ett efterföljande regn. Det både åskade och regnade i flera timmar, till Belles förtvivlan... hon kröp in under köksbordet när det small som högst ovanför oss, och för säkerhets skull stängde vi av bredbandet och satte oss att göra annat. Det är bra för rädda hundar (och katter, vet jag av erfarenhet) att matte donar med vardagligheter och visar med sitt exempel att det inte finns något att vara rädd för... så Michelle satt och sydde, medan jag läste vidare i den andra boken jag lånade i kyrkan: Marie Monsens "En märklig väckelse" om missionarbeten i Kina under första halvan av 1900-talet (boken utgavs 1961). När vi sedan kunde koppla in routern igen googlade vi nyfiket på hur stor kristendomen är i Kina idag och fann att faktiskt hela 69 miljoner personer är bekännande kristna! Det är imponerande i ett land som gör sitt bästa för att kväva alla former av religionsutövning...

Nu är åskan över, men regnet fortsätter så hundpromenaderna blir superkorta. Michelle och jag åt lunch när vi kom hem vid 14-tiden, så vi har inte hunnit bli hungriga än... men jag har tänkt bjuda henne på stekt fläskytterfilé med potatisräfflor och bearnaise samt morötter (stekta för mig, rårivna för Michelle) till middag. Tror att det blir bra! Och efter det börjar det kvällas på allvar... i morgon är det arbetsdag igen för henne, och jag skall ta hand om hundarna och tvätta. Tycker du att jag tvättar ofta? Då skulle du testa att ta hand om valpar - hihi! 

Har fler andliga insikter att skriva om... men det får bli i ett annat inlägg.