Söndag, sen kväll 

Fast när jag tänker efter, kanske jag inte kan kalla Skärva eller ens Gullspång för "Myggrike"? Enligt tidningarna är myggen lika många och lika intensiva över hela landet som här... det sägs att det har att göra med förra sommarens torka och hetta, som gjort att myggen i år förökar sig värre än någonsin ifall denna sommar blir likadan. Mygg behöver ju fukt för att kunna lägga sina ägg... så torkar vattenpussar, dammar och andra mindre vattendrag ut dör alla mygglarverna. Bra för oss, dåligt för myggen. Varje art kämpar ju fullt förståeligt för sin egen överlevnad. Men just nu är situationen verkligen påfrestande för oss människor - och för många djur, Belle är alldeles sönderbiten, stackaren! - eftersom myggen är så många och attackerar så frenetiskt. Själv har jag myggbett över hela kroppen, allra mest på fötterna... försökte räkna dem igår (betten på fötterna, menar jag) men gav upp efter femtio. Och som jag är allergisk mot mygg, och äter medicin så här års för att inte få en allergichock, kan jag nästan inte vara utomhus. Inte sitta på uteplatsen, inte gå i skogen, inte sitta hos andra och fika. Jag försöker ändå, biter ihop och försöker skydda mig med heltäckande kläder... och än så länge har det fungerat, även om jag får smörja in fötterna med bedövningssalva för att kunna sova. Men nu varnar de för värmebölja och då har jag bara två val: antingen lösa myggproblemet på ett annat sätt än genom täckande kläder eller stanna inomhus resten av sommaren. Lyckligtvis tror jag mig ha löst problemet! Det pratas ju, av naturliga skäl, mycket i media om olika sätt att bekämpa mygg på och ett oberoende test pekade ut en sak som heter Thermacell som vinnare i kampen mot myggen... så jag ringde mitt försäkringsbolag (jodå, numera kan man göra sådant även på helgerna!) och frågade om jag kunde få ekonomisk hjälp att köpa en sådan manick. Och vet du vad? Hon sa ja! Det beror förstås på att jag har en så väl dokumenterad allergi mot mygg, så vem som helst får nog inte samma hjälp... men jag är väldigt tacksam och har nu beställt en Thermacell med refill. Den skall göra cirka 20 kvm myggfritt, så den täcker ju min uteplats utan problem - och den är dessutom bärbar, så jag kan ha den med mig när Belle och jag går våra promenader *lättad*. Sedan får vi se när försäkringsslanten kommer... men i och med att jag vet att jag får den, gör det inte så mycket att jag får vänta lite. 


Skrivet senare samma kväll/natt:

Den frid jag så oväntat fylldes av strax före påsk har varit nådefull nog att stanna kvar i mitt hjärta. Och även om inget i det yttre livet har förändrats nämnvärt, känner jag mig lycklig och tillfreds med tillvaron. Det är fridfullt att ägna kvällar och nätter åt lectio divina (andlig läsning)... det styrker mig, ger mig det slags "näring" jag behöver för att må bra ända in i hjärteroten. D.v.s. utöver nattvarden, som tillsammans med bönen är det viktigaste i mitt liv! Nattvarden är min dagliga färdkost, så jag är innerligt tacksam att jag som präst kan fira Eukaristien (ordet betyder "tacksägelsen" och kommer av de s.k. instiftelseorden, d.v.s. inledningen till nattvardsfirandet: "Medan de åt tog Jesus ett bröd, och efter att ha läst tackbönen bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: Tag och ät, detta är min kropp. Och han tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han den åt dem och sade: Drick av den alla. Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse" Matt. 26:26-28) här hemma och konsekrera nya oblat varefter det behövs. 

På tal om nattvarden börjar jag få ihop en hel del bra litteratur om nattvarden, och samtidigt har jag i mina egna hyllor hittat böcker jag hade glömt bort som behandlar såväl Eukaristien som mystisk bön. Jag väntar på en bok till och sedan är det dags att börja arbeta på min artikelserie på allvar...