Perioden tisdagen den 3 till fredagen den 6 maj var vi utan el här hemma, och under de dagarna kunde jag förstås inte blogga... så i stället skrev jag dagbok i ett antecknings-block som stöd för minnet. Och nu tänkte jag skriva in de texterna här så att ni får veta hur veckan varit.


Tisdag 3 maj kl. 21.10

Väcktes vid 12.30-tiden av att CPAP:en stängde av. Upptäckte snart hur tyst det var, och inget elektriskt fungerade. Det tog en stund att inse att det gällde hela huset, och då ringde jag till Fortums felanmälan där de berättade att inget var fel - elen hade frånkopplats eftersom vi inte hade betalt. Men jag betalade ju 6.000 kronor till dem i förra veckan?!? Fick tala med fakturaavdelningen, som sa att det fattades 4.600 kronor att betala plus nu också 1.400 kronor för att koppla på elen igen. Alltså ytterligare 6.000 kronor! Greps av panik, bönade och bad gråtande om hjälp, berättade om den stora räkningen jag just betalat, om våra små inkomster (vi lever ju på existensminimum) och skuldsaneringen, att vi har medicinsk utrustning som går på el, att det bor en multisjuk gammal kvinna i huset som måste ha avancerad specialdiet och strikt hygien för att inte få infektioner... utan el kan vi inte elda varmt, eftersom pumpen går på el, vi kan inte spola på toaletterna, vi har inget vatten, spisen fungerar inte - och, värst av allt, vi kan inte sova om nätterna eftersom vi slutar andas utan våra CPAP:er. Möttes av kalla handen, bara "jag hör vad du säger" och "glöm inte att det är kort vecka - om du betalar nu direkt och faxar in kvittot före kl. 16.00 så kanske vi hinner slå på elen igen den här veckan, annars får du vänta till nästa vecka". Betalar med vad då?!?

Jag slängde mig i bilen och åkte gråtande till soc. Där var de mycket rara, och vi fyllde i en ansökan om hjälp med hela kostnaden till Fortum... men de kunde givetvis inte lova något, eftersom de först måste gå igenom mina siffror (boendekostnader m.m.). Så jag fick rådet att åka och handla mat som inte behövde tillagas - smör, bröd, fil, frukt m.m. - samt hämta de papper de behövde ha för att kunna komplettera min ansökan. Ringde mamma (som var på dialys) och förvarnade om vad som hänt så att hon inte blev rädd när hon kom hem. Lånade en dator på biblioteket och berättade på FB att vi "försvinner" ett tag och varför, så att ingen blir orolig. Åkte hem, mamma hade kommit och jag förklarade för henne att efter-som hon inte kan använda sin CPAP, larmet inte fungerar och jag inte kan laga mat på rätt sätt, ville jag få henne inlagd på Björkskär. Det gick hon med på, så jag ringde till hemsjuk-vården och sa som det var. Mindre än en timme senare var allt klart! Hemtjänst kom och hjälpa mig att packa mammas mediciner m.m. och jag lagade köttsoppa på spritköket som mamma och jag åt... och sedan skjutsade jag henne till Björkskär och hjälpte henne komma i ordning. Där är hon trygg och blir väl omhändertagen till vi har el igen. Lämnade papperna hos soc. och hämtade en 20-litersdunk med färskvatten på ICA. Sedan hem för att ge djuren mat.

Nu har jag ordnat så att jag kan använda spritköket om jag behöver. Har ställt batteridrivna lampor i badrummet, vid spritköket och vid min säng, plockat fram en ficklampa att bära i byxfickan, satt levande ljus i takkronan i vardagsrummet. Så har jag ordnat en termos med te och ätit korvmackor till middag. I övrigt kan jag bara vänta... mobilen fungerar lyckligtvis (den kan jag ladda i bilen), så att jag har kontakt med omvärlden. Tur att det är maj och någorlunda varmt! Vi behöver varken frysa eller hungra. Måste bara komma ihåg att inte spola i toaletten.

 

Lampan ni ser till höger i bilden hänger i ett snöre från
köksfläkten...


Onsdag 4 maj kl. 15.10

Suvi SMS:ade mig igår kväll att hon varit så upprörd över Fortums kallsinnighet att hon hade gått in på deras FB-sida och ifrågasatt deras beteende. Nu ville hon ha mitt tillstånd att också koppla in en journalist hon känner, som är specialiserad på sådana här saker. Jag sa att hon fick det... jag brukar själv råda folk att gå till tidningarna när de blir ojuste behandlade av företag eller myndigheter, så det är inte mer än rätt att jag ställer upp.

Belle och jag besökte mamma i flera timmar. Under lunchen, då Belle och jag promenerade runt området medan mamma åt, ringde soc. De har betalat Fortum! Och Fortum har sagt att de "troligen" slår på elen på fredag (i morgon är det ju Kristi Himmelsfärd och alltså röd dag). Puh! Att sova utan CPAP:en i natt var hemskt... jag vaknade ideligen av att jag inte kunde andas och hade rejält ont i halsen när jag steg upp tidigt i morse.

När jag kommer ut på Internet igen, skall jag försöka skicka tillbaka pengarna till de två som sagt sig ha skickat varsin summa till den som hjälp att få ihop till räkningen.


Torsdag 5 maj, Kristi Himmelsfärd, kl. 19.40

Om den här händelsen hade gällt någon annan, hade jag ängsligt väntat på livstecken och undrat hur den drabbade hade det. Nu gäller det oss, och jag kan försäkra att vi har det bra. Mamma stannar på Björkskär till tisdag, hon trivs som vanligt bra och personalen månar om henne. Själv tycker jag att det mesta går bra här hemma, trots allt - de enda riktiga svårig-heterna är dels att inte kunna spola i toaletten och dels att sova utan CPAP:en (har för mig att jag har läst att det används som tortyr att om och om igen väcka folk så snart de har somnat? Ont i halsen har jag också, den har svullnat och är alldeles sträv).

Jag gör tevatten och lagar enkel mat (t.ex. korv, ägg m.m.) på spritköket och i övrigt dricker jag cola light och äter frukt, fil och flingor, macka med gurkskivor och liknande. Belle och katterna påverkas lyckligtvis inte alls, eftersom solen värmer husväggarna hela dagarna och vi sover tillsammans om nätterna. Deras mat behöver inte tillagas och färskt vatten har vi i dunken.

Nu skall ju förmodligen elen slås på igen i morgon och det ser jag fram emot, för jag behöver tvätta kläder och duscha! Känner mig väldigt ofräsch...

I övrigt har jag lyckligtvis inte haft tid att deppa. Igår kväll följde Tina med mig till Undenäs och hämtade en jättefin blommönstrad hörnsoffa, som skall ersätta den nersuttna vi har i mammas vardagsrum. Mamma klarar inte längre att resa sig ur den, så hon behöver en som är stadigare. Har tänkt be Kooperativet Laxen att i början av nästa vecka bära ut den här gamla och ställa den bakom huset till jag har möjlighet att köra den till Odinslund, så att jag kan bära in den nya (den är isärmonterad, så det bör jag klara) och montera den på plats. 

Idag har Belles originalmatte Michelle, Belles flock och Michelles mamma Marie-Ann varit här och försett mig med bra foder till Belle, kattsand samt garn till mig *glad*. Vi tog också en solig promenad i Scoutskogen, och sedan bjöd de mig på lunch på pizzerian Glada Laxen i Gullspång innan vi åkte hit hem igen. Alla är så måna om att jag skall få varm lagad mat åtminstone en gång om dagen - igår köpte Tina en god mosbricka åt mig.  <3  Jag orkade halva pizzan och fick resten med mig hem i en låda ("Så bra!" sa mamma när jag berättade det senare "då kan du värma den i mikron i kväll". Så brast hon i skratt: "Nej visst nej, vi har ju ingen el hemma!")

Här hemma klippte Michelle klorna på Belle, och jag uppmanade Marie-Ann att gräva upp lite gullviveplantor och tuvor med pärlhyacinter att ta med till sin egen lilla täppa hemma i Västerås. Hoppas att de tar sig bra där! Här växer bägge sorterna överallt och sprider sig som ogräs.

 

Belles flock: Miri (Lenas dotter), Dorika (Belles dotter)
och Lena i sin bilbur


När de hade åkt, var vi nog trötta lite till kvinns, katts och hunds. Att få reviret invaderat av skuttande, sprattlande skällisar upps-kattades inte, så medan besöket var här visade sig bara Majsan - de andra var totalt väck. Mindre än fem minuter efter att gästerna hade åkt, var allesammans plötsligt synliga igen och samlades här i soffan, där jag sträckte ut mig för att vila en stund. När jag vaknade tre timmar senare låg alla djuren och sov ovanpå mig - hihi!

Då tog jag Belle med mig och åkte bort till Amnegården för att hälsa på mamma en stund. Vi stannade inte länge, för hon var som vanligt en dialysdag väldigt trött, men jag berättade om hur dagen varit och att bägge som skickat pengar till oss vägrar att ta tillbaka slantarna. Så nu har vi matpengar fram till pension  (y)  - och det lär behövas, för jag misstänker att en hel del av de saker jag har i kyl och frys kan ha blivit förstörda av elavbrottet, trots att jag hela tiden hållit dörrarna stängda. 

 

Belle vilar i gammelmattes säng på Björkskär


I kväll har jag migrän... tänk, det är första gången på hela den här kaotiska tiden!... så jag har tagit smärtstillande och håller på att värma tevatten på spritköket. Sedan lägger jag mig nog och försöker sova.


Natten mellan torsdagen och fredagen sov jag ännu sämre än de tidigare nätterna i veckan, så när jag väcktes av mobilen på morgonkvisten och det visade sig vara en kille från Fortum som ville meddela att han var på väg för att koppla på elen igen, kände jag mig mycket lättad. En timme senare hade vi el igen, och Gud må förlåta att jag allra först startade datorn samt gjorde mig en stor kopp te. Så gick jag ut på nätet och berättade för familj och vänner på FB att elen var tillbaka, varefter Belle och jag åkte till mamma (som var på "dagis") för att berätta de glada nyheterna. På kvällen lagade jag riktig middag åt mig, såg "Liket i biblioteket" (miss Marple) på TV, virkade och kände att wow, jag över-levde den här krisen också! Och vad mera är... för första gången på flera år är vi i kapp med elräkningarna. En sådan ironisk följd av det hela...