Väldigt sen torsdagskväll  

Det här har varit en blöt vecka... men inte p.g.a. regn utan för att vi haft översvämning i källaren. I söndags låste sig bredbandsroutern, vilket betydde att varken datorn, TV:n eller hemtelefonen fungerade, så jag tassade nerför källartrappan på mammas sida av huset för att starta om routern (den står på en hylla vid ett fönster, strax under taket)... och synen som mötte mig var gräsansfull: slemmigt, svart, stinkande avloppsvatten över hela golvet! Ni förstår, jag springer i källaren jämt och ständigt för att elda eller tvätta - men det är på min sida av huset, mammas sida ser jag aldrig annars än när routern strular. Så hade inte min laptop talat om för mig att jag plötsligt kopplats ner från Internet, hade jag inte gått nerför mammas källartrappa... och då hade ännu större skador uppstått. Nu hann vattnet "bara" stiga cirka fem centimeter, och det mesta i källaren har klarat sig ganska bra... och då tog det ändå tid att få hjälp, för mamma och jag försökte först jaga rätt på en rörmokare och sedan ett slamsugningsföretag - utan att få napp, eftersom ingen hade tid att komma till oss. Till sist (då hade det hunnit bli tisdag eftermiddag) ringde jag till vårt försäkringsbolag, och sedan gick det undan - morgonen efter dök först rörmokaren upp och besiktade eländet, och två timmar senare kom en slamsugningsbil och dels sög upp allt det läskiga avloppsvattnet från källargolvet, dels rensade avloppet så att allting - toaletterna, handfaten, diskmaskinen, tvättmaskinen, duschen m.m. - äntligen kunde användas igen. Nu återstår återställandet av källaren... i morgon kommer ett gäng karlar och hjälper mig att flytta på alla saker - det som är oskadat skall bäras till min del av källaren och det som blivit förstört skall ut - och på måndag kommer en firma och ställer upp avfuktningsutrustning m.m. för att de sedan, när allt är torrt och inte luktar längre, sanera de drabbade rummen.

Det jag är mest ledsen över är att mycket av mitt bibliotek har blivit förstört. Det mesta av källarutrymmet var fullt av kartonger med mina böcker, och hela det understa lagret (cirka sex flyttkartonger) måste slängas för att inte sprida mögel m.m. inomhus. Dessutom tvingas vi slänga en gammaldags soffa (rokokostil) och ett fint 1930-talsskrivbord, en bokhylla och mammas korg med tyger. Vi kommer förstås att få viss ersättning från försäkringsbolaget, men det kan ju bara handla om pengar och inte om affektionsvärden... 

Å andra sidan säger jag ständigt att jag inte skall vara alltför fäst vid döda ting... så jag borde ta detta som en nyttig övning i just den ambitionen. Inte minst som vi inleder den kortare fastan - d.v.s. adventstiden - på söndag. Jag hoppas verkligen att december blir en lugn och fridfull bönemånad!