Senare på kvällen samma tisdag 


Oavsett vad man tycker om det, så är det snart juletider. Och jag som håller liv i gamla mattraditioner från min egen barndom, som traderats via min mamma från hennes mamma o.s.v., är noga med vad jag väljer till julmaten. Som dopp-i-grytans ingredienser, t.ex., och vilket slags bröd vi doppar. Nu har ju Skogaholms slutat tillverka de goda rågsiktskakor vi brukade använda till doppat, och eftersom jag inte vet om jag kommer att ha bil eller inte under veckorna före jul vet jag inte heller om jag kan lita på att få tag i någon annan tillverkares bröd av samma konsistens och smak... så nu har jag bestämt mig för att baka själv. Bekymret är bara att jag är osäker på om min matberedares skål orkar med en så tung deg - den är i plast, och jag har tidigare bara använt metallskål med en kraftig degkrok inuti. Någon som vet? 

Hur som helst har Belle och jag just kommit in från en liten "vaktrunda" i källaren. Natten till idag försökte nämligen någon att tända eld på trädetaljer där nere - och där finns gott om trä, så om det börjar brinna sprider det sig snabbt utmed hela källarplanet. Det här oroar förstås de boende och flera jag har pratat med säger att de inte vet om de vågar sova på nätterna... själv känner jag inte den oron, men jag är naturligtvis ledsen för de andras skull och har lovat att prata med både polisen och Grannsamverkan för att se om vi kan få till någon form av trygghetssystem (kanske ett larm direkt till brandstationen nere i centrum, eller en övervakningskamera kopplad likadant). Andra har kontaktat hyresvärden, kommunen och Hyresgästföreningen av samma anledning. Flera hjälps slutligen åt att gå "vaktrundor" i källaren för att hålla lite koll - se att ingen vistas där utan orsak, att alla dörrar är låsta o.s.v. - och jag har erbjudit mig att delta i dessa rundor eftersom jag utan problem kan vara uppe nattetid. Ni förstår, orsaken att min och några andra lägenheter i den här änden av huset har en betydligt bättre standard (uppdaterat kök med keramisk spisplatta, ugn i arbetshöjd och diskmaskin, samt tvättstapel i badrummet, t.ex.) är att just den här delen har brunnit en gång förut och därför blev helrenoverad... och många av de boende fanns i huset redan då, så de har förstås otäcka minnen av den branden. 

Efter rundan i källaren fortsatte vi med en runda ute också, och nu är det inte alls lika kallt utan faktiskt riktigt behagligt. Blåsten har mojnat, temperaturen stigit och regnet upphört... så det var skönt att få sträcka på benen och andas frisk nattluft utan att behöva övertala Belle att inte omedelbart streta hemåt igen. Bådar gott för nästa runda , som jag har tänkt att vi gör vid 2-tiden.