Fortfarande tisdag, dock på kvällen 


Jag sände igår en beskrivning av min dröm om det svarta vattnet till goda vänner, som är bra drömtolkare, och idag fick jag deras svar, som jag vill klippa in här:


En väldigt mångbottnad dröm som definitivt går att tolka på flera olika sätt. Men först måste jag säga att du lever ett komplext själsligt liv och det märks inte minst på att du får in så många starka dröm- symboler i en sådan intensiv och ganska specificerad dröm.
Låt oss börja med djuren. De symboliserar dina många åtaganden och allt och alla du känner dig ansvarig för. Drömmen antyder att du har svårt att se deras eget ansvar för sina liv och situationer utan tar på dig själv att bära mycket av den oro och känsla av ansvar som nog egentligen faller på dem själva. Samtidigt är det ett ansvar du har svårt att släppa. Även om du medvetet ser deras gärningar och tillkortakom- manden som deras kan du inte låta bli att tänka på vad du kunde gjort, eller till och med borde gjort för att hjälpa dem att inte hamna där de gjort - eller till och med oroar dig för vad som kan hända i framtiden och att du lägger den bördan på dig. (detta är de många "djuren" som du dels har i hägn och dels har ett hägn över så att även om de "kommer ut" - dvs går sina egna vägar - så är de fortfarande "under ditt tak" och alltså under ditt ansvar. Att det också är mindre djur betyder att de antingen är barn eller määnniskor du av olika själ inte känner riktigt är herrar över sina egna öden.
Att vattnet är svart och odrickbart antyder att du dels känner att, trots att du ger ditt allt, inte lyckas ge din "flock" det de behöver. (Det svarta vattnet är dels en representant för okända hot men främst en bild av din känsla av tillkortakommande)- Att grannarnas vatten också är svart men "renas" när det hälls upp betyder att du troligen lägger en betydligt större ansvarsbörda på dig själv än du gör på andra. (De drar vatten ur samma källa men du anser inte att de har tillkortakommanden eller skuld på samma sätt som du).
Min närmaste tolkning är att du bör jämföra dig med din granne.
Det låter kanske kryptiskt men går så här - tänk in att någon annan levde ditt liv och bar dina bördor. Tänk in att denne kände exakt det du känner. Hur skulle du förhålla dig till den människan? Skulle du tycka att någon annan i exakt din situation borde känna för sig vad du känner för dig? Det drömmen försöker säga är att du tar på dig ansvar som inte är ditt och du färhåller dig till dina tillkortakommanden på ett sätt du aldrig skulle tänka om någon annan i exakt din situation. Här bör du döma dig som du skulle din granne och inte tvärt om.
Lite kryptiskt svar men jag tror att du kommer förstå det bättre än jag.


När jag läste tolkningen blev det hela plötsligt glasklart. Självklart! Utan att jag märker det, faller jag tillbaka i mitt gamla beteende att ta hand om allt och alla vare sig det behövs eller inte. Många saker - de flesta små, men åtminstone tre stora - har hänt i min sociala krets sedan jag kom hem från Västerås, och jag trodde att jag hanterade dem bättre men inser nu att det har jag inte alls gjort. Jag har betett mig precis som vanligt och tagit på mig ansvar som inte fallit på mina axlar. I ett av de mindre fallen bar jag på sätt och vis ansvaret i den meningen att jag inte sa ifrån fast jag förstås borde ha gjort det. I de tre stora handlade det om att jag ansåg mig oförmögen att inte ställa upp eftersom det handlade om farliga och svåra kriser - och i sådana situationer är det självklart för mig att finnas där. I samtliga fall handlade det dock om att hjälpen givetvis, om man ser krasst på saken, kunde ha kommit från ett annat håll om inte jag funnits i närheten... jag var inte oumbärlig (det är jag aldrig numera, inte sedan mamma dog), bara den närmaste och första att reagera.

Nu sitter jag här och undrar hur skall jag komma ur den här klämman? Natten till idag, alltså natten efter den natt då jag hade drömmen om det svarta kranvattnet och alla djuren, drömde jag om en man som hölls inspärrad på en institution och betecknades som psykiskt sjuk (schizofren, tror jag de sa... men minns inte säkert). När jag talade med honom var det framför allt en sak jag fastnade för: innan han spärrades in hade han dykt ner till 800 meters havsdjup utan utrustning och klarat det alldeles utmärkt. I övrigt verkade han helt normal, bara lite tillbakadragen - hade funnit sig i sitt öde, kan man säga. Hur som helst började jag att nysta i historien, och ju mer jag drog i trådarna desto mer arg blev jag - han var inte sjuk och jag ansåg att han hölls inspärrad utan orsak. Så jag drog saken inför rätta... och vartefter folk förhördes, framkom en helt annan bild: det var militären som beordrat om hans inspärrande, eftersom hans sällsynta förmåga (djupdykningen) kunde vara farlig om fiender fick tag i honom. De ville inte heller att han skulle fly, för de ville själva dra nytta av hans förmåga om det blev krig. Det slutade med att han frigavs, men först sedan vederbörande minister dragits in och inför domstolen förklarat att militären inte hade mandat att göra som de gjort.

Under dagen har jag förstått mer och mer av drömmen. Den djupdykande mannen är jag själv, och att "jag" hölls inspärrad berodde på att jag annars skulle fly - d.v.s. inte längre finnas tillgänglig för andra att använda sig av. Att kunna djupdyka innebar att man kunde komma dit ingen annan kan ta sig - inte utan en massa krångliga förberedelser - och man är fri på ett sätt som andra kan finna skrämmande. Särskilt om det innebär att de går miste om fördelarna av att man hålls fången i deras kontroll. Så de här två drömmarna hör definitivt ihop! Det är två olika sätt för mitt undermedvetna att säga samma sak. Diagnosen schizofreni? Den handlar om att man samtidigt kan agera på flera olika plan - utifrån flera olika verkligheter - och ingen annan än den schizofrene vet exakt vad han tänker och i vilken verklighet han agerar. Sagt med andra ord: man kan inte kontrollera en sådan person, vilket gör honom farlig. Nej, jag anser mig inte vara schizofren, men jag tänker att jag just nu kanske framstår som två olika personer: den gamla och den nya. Och fast jag hävdar att jag numera är den nya, beter jag mig uppenbarligen som den gamla... vilket tröstar de som drar nytta av mig, men skrämmer mig själv.


PS. Efter att ha kollat, inser jag att jag inte har skrivit här i min blogg om den första drömmen - den om det svarta kranvattnet. Så här var det: Jag drömde att jag hade en djurgård med mindre djur, alla i sina egna inhägnader och själva gården inhägnad med nät även som tak. När jag skulle hämta vatten till alla djuren och öppnade kranen i diskhon, visade det sig att det rinnande vattnet var kolsvart. Jag vågade inte testa om det smakade som vatten och inte givetvis heller använda det. Grannarnas vatten var också svart men klarnade när det hälldes upp och blev "vanligt". DS.