Torsdag eftermiddag Framåt kvällen idag bjuds alla de som arbetar "back stage" (utegruppen som har hand om allting som rör mljön runt om byggnaderna, Sörgårdens dagverksamhet som bl.a. står för fantastiska dekorationer, café-personalen, städare, tvättare m.fl.) på Amnegården på julbord. Det är dem så väl unt! Deras jobb är väl kanske inte det första man lägger märke till... jag menar, när man tänker på Amnegården tänker man nog främst på vårdpersonalen (som också är fantastisk, men som har sitt eget firande), men utan alla de "osynliga" som gör det andra skulle inte Amnegården vara ett riktigt lika vackert och trevligt ställe att vistas på. Så trots att jag själv inte ingår i gästskaran, är jag glad... Daniel och Perry från utegruppen, Alex från Sörgården och Maria från caféet är nämligen med! Samt många andra jag känner, men inte brukar nämna med namn här i bloggen eftersom jag mestadels träffar dem just på Amnegården.

Vad tycker du om det här med julbord? Jag hör så många olika åsikter - somliga tycker att det hör till och av dem springer somliga i princip från det ena till det andra, med kollegor, med familj, med vänner, i föreningslivet o.s.v. medan andra tycker att det är ohygieniskt och "tar ut julen i förskott". Själv har jag bara upplevt ett enda julbord utanför hemmets väggar, och det var en vinter då mamma och jag åkte med några andra på en övernattenkryssning med Cinderella och buffén - som just hade julbordstema - hade tillagats under överinseende av Leif Mannerström. Antar att han antingen är fiskälskare eller tog fasta på att vi var ute på Östersjön, för där fanns över tjugotalet sillsorter och ännu fler andra havsrätter, men de enda kötträtterna var skinka och revbenspjäll. Jag hittade inte ens potatis, och knappt någon sallad... så för mig, som inte äter vare sig fisk eller skaldjur p.g.a. allergi, blev det kanske inte så "juligt". Var fanns köttbullarna och prinskorvarna, t.ex.? Var fanns julkorven? Men mamma var lycklig, för hon älskar fisk och skaldjur, och det unnade jag henne så innerligt. Själv åt jag mig mätt på det jag kunde hitta och högg särskilt in på ostbrickan, som var mycket generös! 

I övrigt är julbord ingenting jag har råkat på... omständigheterna har inte varit sådana. Större delen av mitt arbetsliv var jag statligt anställd, och de hade aldrig några julbord åt de anställda (det hette alltid att vi måste tänka på att det handlade om skattemedel). När jag sedan (efter examen) blev privat anställd, sprang personalen på så många julbord att firman aldrig anordnade något sådant utan i stället bjöd på "julpub" - och jag som praktiskt taget aldrig dricker alkohol hade ju knappast någon glädje av ett sådant engagemang. Skall jag på julbord får jag göra det privat... och då tar ekonomin stopp i stället. Men det gör ingenting - jag får gott om julmat hemma! Och där slipper jag all sill... *skrattar*

Har faktiskt suttit och funderat över årets julfirande idag. De två första dagarna skall jag vara hos min syster och hennes familj, vilket skall bli jätteroligt! Hundarna följer med, och Maria är snäll och tar hand om Robin. Sedan har jag lite andra planer, som jag inte är riktigt färdig med än. Tyvärr kunde vi inte genomföra att jag bodde hos Michelle under veckan mellan jul och nyår, som först var tänkt... Ginny och Miri går inte alls ihop, så Ginny skulle ha behövt bo någon annanstans och det kändes inte rättvist. Man skickar inte bort ett av sina barn för att ta emot ett annat! Så nu skall vi ordna ett annat sätt att umgås på, längre fram, i stället. Det går bra det också. 

Julmat blir det alltså hos syrran, men också här hemma sedan jag kommit hem - för den som hängt med ett tag vet att jag äter julmat t.o.m. Trettondedagen. Sådan är den tradition jag vuxit upp med, och på det viset blir det både mer ekonomiskt och "mer jul" av det hela. Jag väntar dock med att koka doppigrytan till jag kommit hem igen, eftersom det bara är jag och en av mina bröder (som jag inte skall fira jul med i år) som doppar. Skall ändå se till att ingredienserna finns hemma, eftersom det lär vara rätt urplockat i affärerna så nära inpå helgerna.