Onsdag kväll 


Denna år 2020:s första dag går i trötthetens tecken. Belle, Miri och jag kom hem vid 01.30-tiden i natt, och sedan tog det mig över en timme att komma till ro trots att jag var så trött att ögonen sved. Tror inte att det berodde på att grannen spelade musik för hela huset, för det störde mig faktiskt inte (kanske för att jag väntade mig att det skulle vara så, och tänkte att just en sådan här natt var det okej?)... men jag hade ont i skallen, trots smärtlindring, och kunde inte hindra tankarna från att snurra. 

På sätt och vis har jag en stark känsla av att det under detta år skall utkristallisera sig vart mitt "nya jag" leder mig, och jag är både förväntansfull och nyfiken. Frågan är om det blir som jag hoppas, eller om Gud vill något helt annat? För det jag själv skulle vilja vore att få flytta till Västerås, bli mer aktiv i kyrkan, umgås mer med familj och vänner (både öga mot öga och via telefon, post o.s.v.)... och ta hand om mig själ så gott jag kan. Kanske rentav försöka arbeta lite grand, ifall mitt huvud så tillåter? Det har kommit en helt ny sorts migränmediciner, s.k. CGRP-hämmare, och en av dem - Aimovig - har lyckligtvis redan godkänts att ingå i högkostnadsskyddet vilket skulle göra det möjligt för mig att ha råd med den. Dessa nya preparat krockar inte med min övriga medicinering, som annan migränmedicin gjort... skall nog ta upp frågan med min läkare när vardagen inträtt på allvar, och hoppas förstås att han skall kunna ge mig chansen att åtminstone få testa! En nackdel är att man måste ha provat "alla andra" sorter innan man kan få Aimovig, i alla fall enligt den artikel jag läste i Aftonbladet häromdagen, men jag har ju viktiga medicinska skäl till att jag inte gjort det... så kanske ändå...?

Innan jag glömmer bort det, skall jag berätta att jag firade nyårsaftonen med Maria och Nina hemma hos Maria. Vi åt gott (potatisgratäng med diverse tilltugg), drack kaffe och te, umgicks i lugn och ro... och framåt sena kvällen dukade vi fram olika kex och tre sorters ostar samt sockerfri, alkoholfri cider. För det mesta var hundarna på gott humör, och Måns verkade i det stora hela oberörd, men när fyrverkerierna började smälla fick vi försöka distrahera dem så att de inte skulle bli stressade, stackarna. Måns gömde sig hos Nina, Belle försökte krypa in först under soffan och sedan soffbordet innan hon borrade ner sig i soffhörnet bakom Marias rygg och Miri var orolig, men satt stilla i min famn och tittade storögt bort mot fönstren (vi hade dragit för persiennerna och hade TV-ljudet på). Då och då bjöd vi på godisregn, men det lockade dem inte... och jag kan förstå att man inte har någon vidare aptit när man är rädd, så jag envisades inte. Dock, när det inte small och hade sig utomhus, var stämningen väldigt god hos både två- och fyrbenta! 

Som vanligt (för mig i alla fall - jag vet inte hur de andra har för traditioner) tittade vi på nyårsfirandet från Skansen-scenen och hörde skådespeleskan Lena Endre när hon för första gången deklamerade Tennysons "Nyårsklockan"... men sedan stängde vi av och lyssnade i stället på hur P1 traditionsenligt lät landets alla domkyrkoklockor en efter en ringa in det nya året. Älskar klockklang! Mariestads domkyrka var förstås också med... egentligen lite märkligt att sta'n har en domkyrka, eftersom den inte har ett eget stift (den tillhör ju Skara)... men kyrkan är mycket gammal och har underbara klockor. Och sedan, när sista domkyrkan ringt ut, var jag lite busig och gav de överraskade Maria och Nina varsin liten nyårsgåva - hihi, det hade de inte väntat sig! Strax efter knackade Alex och Daniel på för att önska gott nytt år innan de kröp i säng... de hade firat hos goda vänner, och haft bloss i stället för raketer för att inte skrämma vare sig djur eller barn. 

Idag blåser det hårt, så promenaderna har varit korta. Det är tyst och stilla överallt, så jag antar att fler än jag är trötta... inte ens på FB är flödet som vanligt, utan mera några enstaka tillönskningar om god fortsättning, bilder från firanden m.m. 

Nu skall jag göra mig te och äta en apelsin, tror jag. Och sedan tänker jag ge TV:n en chans att visa något intressant program (igår var det värdelöst, så vi hade TV:n avstängd nästan hela kvällen) en stund innan det är sängdags för oss allihopa. 

God fortsättning på 2020!