Natten mellan torsdag och fredag 

Eftersom jag har en helt ledig dag i morgon, och inte måste passa någon tid förrän det är dags för vårt målargäng att äta middag kl. 17 hos Maria, unnar jag mig att sitta uppe lite extra sent i natt bara för att det är så skönt att lyssna till regnet där ute i mörkret utanför fönstren. Belle och Robin sover i soffan, jag har bara mysbelysning och levande ljus tända, TV:n och telefonen är avstängda och den där friden jag har burit på de senaste dygnen har återvänt.

Just upplevelsen av frid börjar jag tro var Guds sätt att förbereda mig för det som hände idag (igår, d.v.s. torsdag). Trots att jag fick flera negativa besked kunde inte mitt grundtillstånd rubbas - ja, jag blev ledsen över provsvaret om njurarna, men samtidigt vet jag att det fortfarande finns tid att förhindra bestående skador och därför är jag inte särskilt rädd. Och resten känns visserligen som viktiga saker att ta på stort allvar... men de skrämmer mig inte utan får mig bara att inse att mitt svängrum är betydligt mindre än jag trodde. Kanske har jag varit lite naiv som inbillat mig att det fanns ett litet, litet utrymme för t.ex. en enstaka födelsedagstårta eller en cider (Alex har bjudit på starkcider vid flera tillfällen på sistone, förmodligen för att hon själv tycker att de är så goda och vill vara generös mot mig) till maten... som okej, inte heller varit bra ur diabetessynpunkt... men nu förstår jag att jag inte kan sänka garden ens tillfälligt, utan måste vara hundraprocentigt dedicerad. Som Javier sa senast jag träffade honom: "Du måste ta din sjukdom som ett heltidsjobb". Och deep down begriper jag ju att man inte kan ta semester eller ens håltimme från en kronisk sjukdom som diabetes... jag hoppades bara att man någon enstaka gång kunde unna sig ett litet, litet avsteg från en annars grundmurad norm. 

Så i kväll har jag suttit här i soffan i godan ro och funderat ut en strategi. Nästa fredag får jag min pension: då skall jag först lägga in alla räkningarna i min Internetbank och sedan åka till Mariestad och storhandla. Coop Extra och Lidl är ställen som har hög kvalitet till vettiga priser, så de kommer definitivt att få besök av mig... jag skall fylla frysen med olika grönsaker, bra kött, nötfärs, kyckling och vitfisk. Samt bär! Samtidigt skall jag ta ur frysen sådant jag inte längre skall äta, som t.ex. bröd, korv, pommes, kroketter och liknande, och skänka det till Maria, Alex och Daniel. Undrar om bacon är okej? Annars får väl den också gå samma väg. Från skafferiet får pasta och potatis flytta, och i stället tänker jag köpa bl.a. nötter och fullkornsmjöl som jag kan baka eget bröd av - jag har ju en så fin bakmaskin, och dessutom en hushållsassistent jag hittills underutnyttjat! 

När det gäller linser, kikärter och bönor så vet jag att det är bra mat, men vet du vad - jag tycker inte att det är gott. Så det får vänta... som jag ser det, finns liksom ingen mening med att köpa saker jag redan nu tror bara blir stående. Fast jag vet två saker jag definitivt tänker köpa: solros- och pumpafrön! Och konserverad frukt är helt okej, bara man inte använder saften de ligger i. Det har jag lärt mig av diabetes-dietisten på KSS.

En detalj jag grunnar väldigt mycket på i kväll är ost. Jag älskar ost! Men frågan är hur mycket det drar upp mitt blodsocker, och vilka ostar som möjligen kan vara okej, trots allt? Min älsklingsost är Brie, därefter kommer Cheddar och Gouda, någon gång om året Cambozola... kanske skall passa på i morgon och ringa till Diabetesförbundet för att höra om de har någon kunnig person eller konsumentråd för diabetiker att tipsa om. 

Dryck är inget som helst problem för mig: jag dricker te, kaffe, vatten, mineralvatten (som jag gör själv i min Sodastreamer) och lightläsk (som jag också gör själv av olika Fun Light-smaker). Alkohol är inte min grej, inte ens öl, och sockrade saker smakar på tok för sött! Men godis och glass... det är ett knepigare kapitel. Kaffebröd m.m. kan jag göra själv - goda vänner har skänkt mig fina bakböcker i ämnet - och frysa in. Och snacks är inte heller ett problem, eftersom jag vet att naturella popcorn inte drar upp mitt blodsocker, det har jag kollat. Resten har jag vant mig av från. 

Hihi, när jag pratade med Alex, Daniel och Maria tidigare i kväll (igår, d.v.s. torsdag) om sommarens grillkvällar och nämnde att jag ju kan ha med mig grönsaker att grilla i stället för att ta pommes, potatissallad eller potatisgratäng till köttet, såg Alex nästan chockad ut! *skrattar* Hon äter nästan inga grönsaker, men Daniel fick ett grunnande ansiktsuttryck och sa eftertänksamt att "det borde vi också äta, vet du" till henne... så vem vet? Det kanske blir fler än jag som mumsar på grillade grönisar framöver? Daniel är ju utbildad kock, så han kan säkert tänka ut bra saker att servera. Och majskolvar grillar de gärna, det vet jag! Själv älskar jag att grilla tjockt skurna tomatskivor...


Skrivet lite senare samma natt:

En annan sak jag tänker på, som hör till det här med att få stenkoll på diabetesen, är rutiner. Jag är en spontan person som egentligen inte gillar fasta rutiner, och mina hälsoproblem sätter ofta käppar i hjulen för fasta tider för saker och ting eftersom jag aldrig vet i förväg hur jag kommer att må... men på något sätt måste jag få till ett slags rudimentärt "ramschema" i alla fall, där måltiderna kan passa in på ett sätt så att blodsockernivån hålls så jämn som möjligt. En orsak till att mitt HbA1c blivit så högt tror jag nämligen är att jag är så dålig på att äta och oftast inte får i mig mer än två måltider per dag - och det fungerar inte alls för en diabetiker, som skall äta sex-sju mindre måltider jämnt utspridda över dygnets vakentid. Frukosten är min allra svåraste stötesten, för jag har sååå svårt att äta de första timmarna jag är vaken... så i kväll har jag grunnat på om det skulle räcka att jag dricker ett glas a-fil med ingefära till frukost och sedan går och lägger mig igen om natten varit jobbig. Eller finns det sockerfria, färdiga soppor att dricka? Varma Koppen är ju väldigt bekvämt, men de innehåller alldels för mycket av både socker och salt, tyvärr. Och att koka soppa tidigt på morgonen... nej, någon måtta får det vara. Men vänta, nu kom jag på en sak: det finns ju sockerfri nyponsoppa och blåbärssoppa! Yep, det hamnar också på min inköpslista för nästa fredag.

Du kanske undrar varför jag inte får måltidsinsulin av min läkare? Det undrade jag också, men idag (igår) fick jag veta att det beror på att han vill vänta till alla andra vägar har provats... för sedan man väl börjat med vad de kallar fyrasprutorbehandlingen (alltså, en långtids- och tre måltidsinjektioner) kan man inte vända tillbaka till tabletter. Och insulin har biverkningar, som t.ex. att man går upp i vikt (vilket sliter på hjärtat och lederna). Däremot sa min diabetessköterska att när jag så småningom hamnar i behandling med enbart insulin, kan jag mycket väl få en sådan där modern "knapp" på armen som sköter doseringar m.m. Och det är ju glädjande, jag menar, att det finns bekväma sätt att medicinera på när tablettvägen en dag i framtiden stängs för mig.

Nu börjar jag bli trött, så det är väl dags att krypa i säng. Skall bli ljuvligt att slippa ställa klockan på ringning till i morgon!