Fredagskväll 


Ibland funderar jag över hur människor i framtiden skall uppfatta "gamla texter". Jag  menar, texter som vi skriver idag. Ta t.ex. ett ord som "fredagsmys", skapat i en TV-reklamfilm för snacks och annekterat av i stort sett hela den svenska befolkningen. Vad betyder ett sådant ord om flera hundra år? En hel del av sådant vi idag tar för givet är sprunget ur diverse politiska uttalanden, reklam och annat som i framtiden inte finns kvar och därför bara gör forskare m.fl. förvirrade... varför äter vi t.ex. kyckling på fredagar? Det har faktiskt inte ett dugg med den gamla kristna (numera enbart upprätthållen av katoliker) traditionen att inte äta kött på fredagar att göra... en "livsregel" som uppstått ur tanken att Jesus dog på en fredag och att man därför skall fasta den dagen. Och fasta, i medeltida termer, betydde att avstå från kött - fisk och fågel var tillåtna, liksom alla vegetabilier. Jo då, under många hundra år lydde nästan alla kristna dessa regler och höll fasta när kyrkan föreskrev det (så dina förfäder avstod förmodligen från kött på fredagar - om de hade råd med sådant övriga dagar, vill säga. Att äta så varierat - och tillåta sig kött som ingrediens i måltiden - är egentligen ganska nytt för alla utom de rikaste). Förresten, ordet "karneval" betyder just "farväl till kött" och de flesta traditionella karnevaler infaller fortfarande veckan före den stora fastan (de fyrtio dagarna inför påsk). Men, som sagt, detta att man "skall" äta kyckling på fredagar har inget med religiösa tankegångar att göra utan är tillverkaren Kronfågels listiga reklamdrive för att få oss att äta just fågel en dag i veckan! Vilket tycks ha fungerat över förväntan.

Nej, jag är inte hungrig - det är inte därför jag skriver om detta. Däremot är jag förfärligt godissugen! Men sockerfritt godis går knappt att få tag i här i Gullspång, och sådant som inte är sockerfritt skall jag undvika om jag vill behålla mina fina blodsockervärden.

Har haft en ganska bra dag idag, och inte varit riktigt lika trött som tidigare i veckan. Så jag är klar med julkorten nu och tänker posta dem i morgon, och jag har tvättat, torkat, vikt och lagt/hängt in tvätt - både sänglinne och kläder. Lyckades faktiskt t.o.m. skrapa ihop orken att duscha och tvätta håret, vilket jag är glad över eftersom jag mådde bättre psykiskt efteråt. Om jag får önska mig ett par "lyxdetaljer" av min nästa bostad så är det dels ett badkar och dels plats nog för en bänk att vika tvätt på... 

Apropå att önska sig saker, så fyller jag 55 år på onsdag - och nej, jag tänker inte fira det. Dels har jag inte råd (eller rättare sagt, de få kronor jag har kvar nu innan pension skall gå till betydligt viktigare saker: mat till djuren och mig själv), dels tycker jag inte om fester och dels kan inte de jag skulle vilja bjuda in komma eftersom de bor alltför långt borta. Som mina syskon med familjer, t.ex. Men jag har tänkt bjuda mina vänner här på orten på fika i alla fall, om jag mår bra på onsdag. Och kanske kan jag svänga ihop en tigerkaka att ha till kaffet - hihi! Något större firande får bli en betydligt senare fråga... kanske när jag fyller 60?

Nu skall jag tvinga ut mina små hundar på en "nattkiss" - de kommer att försöka vägra, för det hällregnar och blåser hårt ute - och sedan kryper vi  i säng alla fyra.