Söndag kväll

Första advent - det nya kyrkoåret inleds
Huvudtanke: Urskiljningsförmåga 
Jag måste få börja med att be min kära vän Annika Ni. om ursäkt för att jag glömt lägga till henne i vänlistan på min nya FB-sida: FÖRLÅT! Det var absolut inte avsiktligt på något sätt, jag hade bara fått för mig att du redan var addad...

Idag är det den första advent och det nya kyrkoåret startar. Det verkar kanske konstigt för sekulära - ickekristna - människor att börja just denna dag, men det beror på att juldagen handlar om Jesu födelse och adventsveckorna är en förberedelsetid inför denna centrala kristna händelse. Advent är en fastetid - kallas också "den lilla fastan" (den stora är de fyrtio dagarna före påskdagen) - då det är meningen att kristna över hela världen skall fira ett slags andlig reträtt och be mer än vanligt, visa barmhärtighet mot sina medmänniskor i ännu större utsträckning än under resten av året och på de sätt som känns rätt för individen (man vet ju i regel vilka ens största svagheter är) förbereda sig för Guds födelse i ens hjärta. I min kyrka har därför adventssöndagarna teman som skall stödja oss i detta andliga arbete: första advent fokuserar på urskiljningsförmågan (d.v.s. hur vi skiljer mellan viktigt och oviktigt, sant och falskt, rätt och fel, klokt och oklokt o.s.v.), andra advent handlar om sjävförglömmelse (hur vi vänder oss bort från egoism och självhävdelse för att bli mer öppna för världen och medmänniskorna), tredje advent riktar vår uppmärksamhet mot kärleken till nästan (den dagen firas dessutom jungfru Maria extra mycket - vid den tiden var hon ju höggravid) och fjärde advent berättar för oss om rätt handlingsrätt, vilket också utgör en summering av de tre föregående "läxorna": när vi tillägnar oss urskiljningsförmåga och utövar självförglömmelse kan vi i kärlek agera som sant kristna och i Jesu efterföljd. Nu är vi ju människor, ofullkomliga varelser som ständigt faller och som - ibland ofrivilligt och ibland av vår bekvämlighet - glömmer de viktiga insikter vi vill basera våra liv på (som Paulus skriver i Romarbrevet 7:19: "Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag") och därför behöver vi gå igenom den här andliga undervisningen varje år, varje adventstid.

Som jag skrev igår, skulle jag idag ha besökt Nerikes kattklubbs klubbmästerskap i Örebro... men när jag vaknade i morse mådde jag så dåligt att jag insåg att det inte var särskilt klokt att sätta sig bakom ratten så jag skickade ett SMS till Maria J och berättade att jag inte skulle komma. Hoppas hon inte tyckte att jag svek... men jag antar att hon hade fullt upp som det var, och jag hoppas att dagen blev riktigt lyckad för hennes och hennes katters del. Själv somnade jag om, och när jag vaknade igen strax efter lunch mådde jag bättre och följde med Maria ned till torget för Gullspångs traditionella första adventsfirande. Belle var måttligt road av promenaden, för det duggregnade och hennes fina jultröja blev alldeles fuktig... men hon fick i alla fall en kokt korv vid Lions stånd och sedan gjorde vi en snabb runda runt torget bara för att konstatera att det mesta firandet av någon underlig anledning redan hade klarats av. Så tidigt har de inte avrundat firandet under något år tidigare som jag varit med! Jag var uppriktigt besviken; bara två öppna stånd, musikerna packade ihop strax efter kl. 16 (då hade vi varit på torget i tio minuter) och det enda som verkade intressant - hantverks- och handarbetesförsäljningen, gratis fika som kommunen bjöd på, konstutställning och lotteri - hölls inomhus så att jag inte kunde vara med eftersom hundar inte var tillåtna. Hoppas verkligen att de skärper sig till nästa år, för det här var inte alls roligt! Inte ens tomtens utdelning av små julklappar till barnen och Luciatåget (vem som blir årets Lucia brukar presenteras genom att kandidaterna anländer till torget i hästdragen släde/vagn) fick vi se, för de hade kommit innan det ens blivit mörkt ute och var nu försvunna igen. Så Maria, Belle och jag gick hem till Maria och fikade i stället, åt en god soppa till middag och tittade på damernas handbolls-VM (matchen Sverige - Serbien) på TV en stund. Efter det gick Belle och jag hem till Alex och Daniel också, innan vi återvände hem så att jag kunde duscha och tvätta håret.