Onsdag eftermiddag, Första maj 

Idag har jag en sådan där dag då allting ser ut att bli precis som jag vill ha det. Jag har sovit gott, haft en lugn start på dagen och sedan så sakteliga börjat ta itu med mammas sovrum, som så småningom skall bli dels gästrum, dels syrum och dels andaktsrum. 

Som gästrum lär det inte användas särskilt ofta, för jag har praktiskt taget aldrig övernattande gäster... men Gullspång har mist både pensionatet och vandrarhemmet, så nu måste man inkvartera gäster i Otterbäcken om man behöver extra sängplats. Så jag låter mammas säng stå där den står, och bäddar fint i den (ja, så fint man nu kan bädda med djur i huset, särskilt en hund som älskar att gräva ner sig i filtar m.m.) ifall någon mer långväga skulle vilja besöka mig för längre stunder än en fika. 

Andaktsrummet är allra viktigast, även om jag troligen även i fortsättningen kommer att sitta i soffan och be. Men jag behöver göra i ordning mitt lilla altare, så att jag kan fira mässa för mig själv och konsekrera druvjuice (som vi i vår kyrka använder som vin, så att alla skall kunna ta emot nattvarden) och oblat. Det är förstås en stor omställning från huset, där vi hade ett fullstort altare med tabernakel, kredensbord och t.o.m. en liten orgel... nu huserar alla heligheterna i farmors gamla sekretär, som står låst när jag inte är i samma rum. Och kyrksilvret förvaras på annan plats, också det ordentligt inlåst. Var skulle jag aldrig drömma om att berätta för någon annan än biskopen - så det så!

Det jag önskar mig allra mest är en priedieu. D.v.s. en liten möbel där man kan ha en Bibel eller annan andaktsbok uppslagen på en liten, svagt sluttande hylla framför sig, och en knäfallspall (med stadig kudde - jag lider innerligt gärna för Gud, hur mycket som helst, men om jag har stått på knä en längre stund på ett hårt underlag är det inte säkert att jag kan ta mig upp igen) under den. Prie Dieu betyder "framför/inför Gud"... skall se om jag kan hitta en bild som visar vad jag menar. Men priedieuer är dyra saker (de billigaste jag har sett på nätet kostar från 2.000 kr), och här i Sverige lär man få tillverka en själv om man inte köper utomlands och betalar dyr frakt, förstås. Misstänker att det snabbt springer upp i minst femtusen... så jag är inne på tanken att så småningom köpa virke och försöka bygga en egen. Någon gång i framtiden. 

Sist, men inte minst, vill jag ställa upp symaskinen och ha en hylla bredvid där jag förvarar tyger, garner och sybehör i korgar. Själva sybordet finns redan - ett vitt flickskrivbord med rejäla lådor - och symaskin har jag också, liksom en alldeles utmärkt golvlampa att ställa bredvid maskinen utan att den är i vägen. Nu har jag ju en bok (som jag fick av Michelle i lördags) om hur man trär en symaskin och diverse lättare syprojekt att göra, så det är i princip bara att sätta igång! En vit Billy eller liknande lär inte vara svårt att hitta till en billig slant på i stort sett vilken loppis som helst, så den biten ordnar sig.

Så här långt har jag dock "bara" hunnit sortera upp bråten i rummet i tre avdelningar: det som skall ut i källarförrådet (och det har jag kört ut idag), det som skall till loppisar (och det ligger i kartonger och kassar) samt det som skall vara kvar i bostaden. Mer än så tänker jag inte göra idag, utan nu skall jag vila och bara må gott tillsammans med djuren. Vill någon komma och fika, så är denne välkommen! Men själv går jag ingenstans.

Nu skall jag googla efter en bild på en pridieu och dricka te.


Tillägg: 

Så här ser en priedieu ut