Söndag eftermiddag 

… åtminstone så här långt. Jag har sovit riktigt bra, trots hettan, och när jag kom upp ur sängen tog jag genast Bellen med mig på en skogspromenad. Jo, jag klädde på mig först, och tog mina mediciner. Väl tillbaka ville Belle stanna på uteplatsen, så jag försökte ordna för mig under parasollet, la upp mina svullna fötter på en stol och satte mig att virka. Hur länge höll det? Kanske en kvart? Sedan strömmade svetten om mig och jag mådde direkt illa, så jag fick ta Belle med mig och gå inomhus där det i alla fall är skugga och fläktarna går för fullt. Inte för att det hjälpte tillräckligt... så jag skalade av mig kläderna och tog en sval dusch, länge, länge, och kröp sedan i det tunnaste plagg jag har (en knäkort sidenrock jag fick av mamma i julklapp för många år sedan). Så nu börjar jag må bättre igen.

De som vet säger att vi måste vänja oss vid det här heta, torra vädret. Att somrarna kommer att se ut så här framöver. Det har delvis med den globala uppvärmningen att göra, som i sin tur beror på att vi människor har förstört naturens balans med våra utsläpp och all miljöförstöring, och dels med att vi enligt forskarna är på väg in i en ny istid. Inte för att den kommer att inträffa under min livslängd, men den ger definitivt varningssignaler till mänskligheten som sådan att vi inte kan fortsätta på det här viset utan måste ändra på våra vanor, hitta nya sätt att leva på som sliter betydligt mindre på vårt stackars jordklot. I massmedia pratas det nu mycket om forskningen kring möjligheterna att kolonisera andra planeter - i första anhalten Mars eller någon av Jupiters månar - men det kommer inte att rädda hela befolkningen utan kanske bara några tusen människor... så det räcker inte med sådana åtgärder, vi måste rätta till det vi ställt till med här på jorden också. Och det är ännu mer brådskande än att skicka folk ut i rymden.

Nåja, för att krympa det hela till mitt lilla perspektiv, har sommaren medfört att jag blivit uppmärksam på hur min kropp reagerar på det här - för mig - mycket ovanliga klimatet. Till det positiva hör att jag för första gången sedan jag var barn har blivit brun utan att också få brännblåsor som spricker och blöder! Kanske beror det på att vi haft den här trettio-plus-hettan under tre månaders tid nu och är inne på den fjärde... huden har haft tid på sig att vänja sig, jag har suttit i skuggan så mycket jag har kunnat och rört på mig när jag varit i solen. Till det negativa hör att jag är trött och seg i huvudet, fötterna svullnar och hjärtat säger ifrån. Jag har också svårt med aptiten och äter egentligen inte mer än jag absolut måste under dygnets ljusa timmar... men å andra sidan är jag ju främst vaken nattetid, så jag får ändå de tre huvudmålen samt mellanmål och blodsockret håller sig oväntat bra. Dricker vatten gör jag kopiöst - minst tre-fyra liter om dagen! Och jag har lyssnat till dietistråden och ökat saltet i maten, även om jag fortfarande är väldigt försiktig så att jag inte överdoserar. I det stora hela fungerar min hälsa hyfsat, trots vädret.

Apropå väder, så hade vi ett magnifikt åskväder här igår! Det mullrade precis över huset, blixtarna lyste upp rummen och regnet vräkte ner. Tyvärr varade det inte så länge, och även om det regnade en gång till senare under kvällen är det fortfarande snustorrt ute. Så man får verkligen vattna sina små planteringar både en och två gånger per dag, och jag har hört vänner berätta att de vattnar sina svampställen i skogarna också för att rädda åtminstone lite grand av svampsäsongen. Själv har jag inte sett en enda svamp i år, inte ens tickor; men så kommer jag ju inte till de "bra" skogarna nu när bilen är avställd i väntan på reparation. Och det går inte att vara ute med Belle långa stunder på dagarna utan att riskera att hon blir överhettad - de längre promenaderna gör vi på kvällar och nätter.

Philemon mår fortfarande inte bra, så nu har jag bokat en tid hos Olle på tisdag. Måtte han kunna hjälpa min lille pälskling! 

Idag skulle jag förresten ha varit på Teknikdagen i Rudskoga, men jag lyckades inte ordna transport dit och hem så jag hoppade av. Får fortsätta att sälja så mycket jag kan via FB i stället, för jag ligger ungefär tvåtusen back just nu...