Måndag eftermiddag 

I morse blev det äntligen av att jag tog mig till Närhälsans labb för att lämna ett HbA1c. Under hela förra veckan kände jag mig alltför förkyld, och dels drar sådant upp blodsockret och dels riskerar man ju att smitta andra... och jag vet, efter att ha vårdat både pappa och mamma, att för äldre har förkylningar en otäck benägenhet att övergå i lunginflammation. Hur som helst var där mycket folk - det har jag noterat förr, att måndagar tycks vara den dag då alla "skolor" (artrosskola, diabetesskola, hjärtskola m.m.) schemaläggs... och i väntrummet till labbet var vi ett gäng som passade på att prata om ditten och datten. Mest om den brist på moral som numera gör det "acceptabelt" för folk att ljuga hur mycket som helst för vem som helst för att få igenom sina agendor. Som Trump i USA, han har liksom inga gränser alls för sitt ljugande, och den där Boris Johnson i Storbritannien som lurade drottningen att stänga parlamentet! Det här sänder skrämmande signaler till vanligt folk: om så högt uppsatta personer som USA:s president och Storbritanniens premiärminister (för att inte tala om Rysslands ledare Putin!) kan ljuga fritt, så varför skall vanligt folk behöva tala sanning? Och våra politiker? Det här "fake news-fenomenet" skapar ett klimat där ingen vågar tro på någonting som sägs, och inga värden är heliga. Demokratin lever ett synnerligen hotat liv just nu... och utan demokrati kommer den här onda spiralen att eskalera allt fortare mot total samhällskollaps. Att vi aldrig lär oss av historien? Vad hände t.ex. med Romarriket och hurdant blev livet i världen efter dess fall? Vi tappade bort massor av uppfinningar, kunskaper, insikter m.m. som det tog över långt över tusen år att återupptäcka! Som rinnande vatten i bostäderna och därtill ett väl fungerande avloppssystem, t.ex. Och vikten av god hygien för att hålla sig frisk. Och hur man byggde höghus (jodå, åtta våningar var inte ovanligt i Rom m.fl. större städer på den tiden), hållbara vägar, stora broar och andra offentliga anläggningar... men de flesta idag vet antagligen inte ens om vad människorna under antiken kunde åstadkomma, antar jag. Vi slår oss bara för bröstet och inbillar oss att allting är våra egna uppfinningar. 

Nå, nu var det ju inte det jag skulle skriva om, utan att provtagningen gick bra och att jag på hemvägen passade på att posta en liten födelsedagspresent till Mia... om PostNord för ovanlighets skull gör vad de skall kommer den visserligen några dagar för tidigt, men hellre det. När jag parkerade bilen hörde jag hundarna skälla - hur länge hade de hållit på med det?!? Jag måste lära Miri av med det där ofoget, innan jag blir vräkt... det är hon som börjar, och sedan hakar förstås Belle på. Lilla prinsessan kommer nog att få stifta bekantskap med antiskällhalsbandet igen, misstänker jag...

Apropå hundarna, så har vädret varit underbart fint hela dagen, så våra promenader har varit långa. Det är alltid ett äventyr att promenera med hundar... idag hade någon trampat ner en synnerligen välväxt flugsvamp som Belle sett många gånger förut och aldrig brytt sig om, men nu när den låg ner skrämde den henne! Först gick hon i en vid cirkel kring den, sedan smög hon tillbaka och tog sig allt närmare på det där ryckiga viset som djur gör när de hela tiden är redo till reträtt. Först sedan hon kommit så nära att hon kunde nosa på svampen insåg hon att den var ofarlig, och då fnös hon mycket talande. Medan jag skrattade! Det fick jag tillfälle att göra en stund senare också, då hundarna spanade och lyssnade efter minsta lilla ljud i skogen men totalt missade att det satt en ekorrunge nedanför en tall bara några meter bort... att de inte såg den?!? Först när den lille hade tagit sig en bra bit upp längst trädstammen, högljutt grälande på de inkränktande hundarna, upptäckte långnosarna att ett byte gått dem totalt förbi... de såg allt lite snopna ut, och det undrar jag inte på!

Mitt på dagen blev jag väldigt trött och hämtade in CPAP:en i vardagsrummet för att unna mig en liten lur tillsammans med djuren. Vi sov nog en dryg halvtimme, tror jag... en sådan skillnad från förr, då jag kunde sova bort flera timmar i sträck utan problem! En halvtimme räckte dock för mig idag, och när vi en stund sendare gick ut passade vi på att gå in till och välkomna Maria hem från sin weekend hos bästa väninnan i Värmland. Jag kokade kaffe åt oss medan Maria packade upp och så rapporterade jag om hur Måns haft det innan Maria berättade om sin vistelse. Hundarna rullade ihop sig i soffan, och Måns verkade mycket lycklig över att ha sin matte hemma igen... så vi stannade inte längre än att jag hunnit dricka kaffet innan vi sa hejdå och lämnade dem ifred.

Nu börjar det bli dags att laga middagsmat - djuren har redan ätit. Tvättar gör jag också, för sakerna från uteplatsen var naturligtvis inte i bästa skick efter ett halvårs exponering för väder och vind. Tyvärr gick bottnen sönder i en av bäddarna, så tvättmaskinen blev full av stoppning som jag fick plocka ur bit efter bit och slänga... men eftersom kanterna hade klarat sig och själva bädden blev ren tänker jag behålla den och göra en ny botten. Dock fixar jag förstås ny stoppning. En filt fick jag slänga, men de andra har klarat sig bra och är fräscha igen efter tvätten... nu återstår bara att tvätta en bädd till, men den tror jag skall hålla. Jag har varken råd eller lust att kasta saker som går att rädda.

Tänk, det mörknar redan ute och klockan är inte ens 18... det är tur att jag har så mycket planerat, som skall bli roligt att göra, för annars skulle jag bäva inför senhösten och vintern. Nog för att mörka kvällar och nätter är mysiga, men mörka dagar... nej, dem tycker jag inte om. Och att titta ut genom fönstret på morgonen och se att marken är vit (lyckligtvis än så länge bara av frost) känns inte heller bra. Tror att hundarna håller med mig på den punkten, för frosten innebär tröjor och ingen av dem är särskilt förtjust i att bli påklädda. Å andra sidan gillar de inte att frysa heller! Så av två onda ting får man välja det minst plågsamma... d.v.s. att klä sig ordentligt. Önskar jag kunde förklara för dem att jag hatar mössor, vantar och tjocka jackor lika mycket som de hatar sina tröjor och overaller...