Natten mellan Långfredag och Påskafton

 

Det har varit en mycket stillsam natt, jag har mest suttit här i vardagsrumssoffan och virkat medan jag har lyssnat på musik och då och då pausat handarbetet för att gosa med någon av katterna. Mamma verkar ha sovit gott hela natten, och jag hoppas att det skall hjälpa henne genom dialysen trots att den har blivit tuffare sedan hennes urinproduktion praktiskt taget upphört och hon därför har börjat samla vätska i kroppen igen. Jag vet inte hur mycket ni vet om dialys, men det är en rätt påfrestande process... en avancerad maskin kopplas till patientens blodsystem genom två slangar i ena armen - en utgång och en ingång, skulle man kunna säga - och så leds blodet genom en cirka två meter lång slang som löper igenom en maskin med olika filter som tappar blodet på slagg och gifter, medan blodkroppar, vätska (utom den som skall tappas ur) m.m. leds tillbaka in i kroppen. Tyvärr finns det sådant som borde stanna i blodet, men som är så "smått" att det slinker genom filtren... t.ex. mineraler, vitaminer och aminosyror... och de måste ersättas med mediciner, vilket gör att mamma samma kväll måste ta en rejäl näve tabletter utöver de vanliga medicinerna hon tar för att stödja sitt hjärta, sänka blodtrycket, ge smärtlindring m.m. Till själva renandet av blodet kommer så att maskinen också tappar kroppen på överflödig vätska - och ju mindre urin man får ur sig på normal väg, desto mer vätska måste maskinen dra för att inte hjärtat skall överbelastas. Med andra ord blir kroppen rätt "manglad", bildligt talat... och så känns det också, säger mamma, så det är inte konstigt att hon är väldigt trött och rejält "mör" när hon kommer hem. Dagen efter är hon dock pigg! Och det beror förstås på att dialysen inte bara är jobbig, utan framför allt skapar möjligheter för kroppen att må bra trots att njurarna inte längre klarar sitt arbete. 

Nu ljusnar det så sakteliga utanför, och om en halvtimme är det dags att väcka mamma, hjälpa henne på med kläderna och se till att hon kommer iväg med taxin. Frukost m.m. får hon på dialysavdelningen... och själv går jag och lägger mig, sedan jag sett till att djuren fått mat. 

Påskaftonen är en dag av väntan, kristet sett. Men på kvällen är det äntligen dags att tända påskelden (numera symboliserat av ett stort påskljus)... ljuset ersätter mörkret och sorgen får bytas ut mot den fantastiska glädjen i att Jesus har uppstått igen från döden! Det är då påsken blir glad och festen börjar... och till dess har jag förhoppningsvis blivit klar med den där cheesecaken jag har pratat så mycket om de senaste dagarna - hihi!