Lördagskväll 


Den som hängt med mig i bloggandet sedan jag bodde i Otterbäcken vet hur jag på den tiden drömde om att få tillgång till varmvatten utan att behöva elda i källarpannan i flera timmar, och hur lycklig jag blev när mamma och jag flyttade till den här lägenheten där värmen "bara fanns där" i både elementen och vattnet. Nu har jag bott här i ungefär tre år, och visst har jag så smått börjat vänja mig vid att jag inte behöver slita på kroppen för att få en varm dusch... men den här vintern har vattnet i kranarna mest bara varit ljummet, och i duschen t.o.m. på gränsen till kallt, så när jag i kväll drog igång duschen och kände värme strömma emot mig blev jag lycklig bortom ord! 

Nu sitter jag här, nyduschad och tacksam, dricker hett te och väntar på att håret skall torka. Så snart det inte längre droppar skall jag stryka mitt surplice... för i morgon skall jag assistera Krister (celebranten) som altartjänare i Trettondedagsmässan i domkyrkan i Stockholm, något jag ser fram emot och längtar efter. Tyvärr kan inte Maria vara kyrkvärd, som hon hade hoppats på, för igår gjorde hon illa sin redan skadade fot (spikad kors och tvärs i fotleden efter en allvarlig fotbollsskada) och kunde inte stödja på den. Hon sov här hos oss under natten, och idag har Belle, Miri och jag varit hos henne en hel del för att hjälpa till med sådant hon inte klarade av - själv var hon förankrad i sin soffa, eftersom vården sagt till henne att hålla foten i högläge och inte belasta den - som t.ex. måltider, omsorgen om Måns o.s.v. Dessutom hade vi förstås trevligt - fikade, handarbetade (hon broderade, jag virkade), småpratade och tittade på juniorkronorna i semifinalmatchen mot Ryssland (ishockey-VM). Det var åratal sedan jag tittade på en ishockeymatch, för jag brukar få så högt blodtryck av de stressiga kommentatorerna... men Maria är sporttokig, och vi befann oss ju hos henne, så då var det förstås hon som bestämde vad TV:n skulle visa. Hur det gick? Kronorna förlorade i sista minuten med målskillnaden 5-4, men oj, så jämn hela matchen var! 

Hur som helst envisas Maria med att vilja följa med till kyrkan i morgon, trots sin skada, så vi har lånat en rollator av Nina som hon skall få använda för att avlasta foten (genom att sitta på den och "sparka" sig fram med den friska fossingen). En rollator tar inte mycket plats i bilen, och är lätt att bära, så det tyckte vi var den bästa lösningen på problemet. Nina kan tyvärr inte följa med oss i morgon, dock, för hon mår inte bra nog för en så lång resa... 

Är så trött... Miri visar inga tecken på att sluta löpa, och Belle börjar bli med på noterna när hon vill "para sig", så det känns nästan som att bo i en bordell just nu... nej, skämt åsido får de egentligen göra som de vill så länge ingen kommer till skada, men när de bökar omkring i sängen nattetid sover jag inget vidare. Så i kväll får det bli extra tidigt sänggående... jag behöver kunna köra bil ända till Stockholm och hem igen i morgon! 

Har tänkt på det där med Miris och Belles ideliga ridande på varandra... är vi människor den enda art som skäms över vår sexualitet, tro? Jag menar, inte verkar hundar, katter, rådjur, älgar, lejon, fiskar och fåglar, för att nämna några få, blygas över att ha sex mitt framför ögonen på artfränder m.fl.? Undrar när människan som art slutade att ha sex öppet och började gömma sig... det måste ha varit ganska länge sedan, kanske när vi blev bofasta (alltså upphörde att vara jägare och samlare, och i stället blev odlare), eftersom det är så djupt rotat i oss? Vi skäms ju även å andras vägnar, och kallar oss själva för "voyuerer" m.m. om vi råkar se mer än vi "borde". T.o.m. när vi ser djur para sig (och de flesta arter parar sig ju tydligen av instinkt, inte för att det är roligt som vi människor - ja, bortsett kanske från extremt moral-konservativa individer, då)! Åtminstone brukar de flesta se generade ut eller vilja byta samtalsämne om jag råkar nämna hur Belle och Miri håller på just nu. Man kanske är konstig som inte tycker att det är konstigt?

Nå, nu skall jag sluta tänka på sex och i stället stryka mitt surplice - hihi!