Söndag kväll

Det var länge sedan jag hade tid med det, men idag har jag äntligen tagit mig för att scanna och rensa hela datorn. Sådant tar tid... men egentligen borde jag göra det betydligt oftare, eftersom jag är så totalt beroende av att den här datorn fungerar. Det är en HP Pavilion laptop som jag fick i gåva för några år sedan av en godhjärtad person som skulle byta upp sig... och jag är fortfarande så väldigt tacksam för den, eftersom min stationära dator gav upp ungefär samtidigt och detta är min huvudsakliga kontakt med omvärlden. Via e-post och FB kan jag hålla kontakten med familj, släkt och vänner. Via nyhetssajterna får jag veta vad som händer i världen och vad/vilka som behöver mina förböner. Via bloggarna får jag veta hur vänner mår och hur livet hanterar dem. Och via sökmotorerna kan jag lära mig nya saker, kolla källor till nyheterna jag läser, ta reda på fakta o.s.v.

Jag har inte skrivit så mycket på några dagar, helt enkelt för att jag varit lycklig nog att inte ha så mycket att skriva om. Just nu är det lugnt här hemma, allting flyter på och det enda jag behöver fundera över om dagarna är vad jag skall laga för mat till varje måltid. Vilket är en kär och inte alls betungande uppgift! 

Vädret har blivit lite "sämre", som man brukar säga - det är betydligt svalare ute och har regnat en hel del. Men det är ju regn naturen behöver mest just nu när allting slår ut, träden blir intensivt gröna och blomprakten börjar bli fantastisk... aplar, körsbär och plommon är praktfulla, tulpanerna lyser röda, gräset fylls av härligt solgula maskrosor och uppe i slänten knoppas det synligt i liljekonvaljerna. Gräset växer ordentligt, så jag blir snart tvungen att antingen få igång min gräsklippare eller be Laxen om hjälp. Helst vill jag klippa gräset själv, förstås, för tro det eller ej men jag älskar att klippa gräs! - men förra året krånglade min gräsklippare och jag har inte orkat ordna med den... annat krävde de få krafter jag hade, så jag lät Laxen komma hit med sin åkgräsklippare istället. Nu väntar jag på räkningen för bilreparationen, och om den är human skall jag be min bilmek att titta på gräsklipparen...

Det "dåliga" vädret har haft en annan fördel, nämligen att min hud har fått återhämta sig en smula. Jag tål inte sol, och på våren är solskenet starkare än under resten av året så även om jag håller mig i skuggan bränner jag mig rejält framför allt i nacken, på bröstet där inte kläderna täcker samt på armarna. Resultatet blir brännsår, illrött skinn och bubblor som brister och blöder - samt gör rejält ont. Så den här tiden på året, när andra klär av sig (så mycket anständigheten tillåter), försöker jag klä mig tunt men heltäckande och aktar mig noga för direkt solsken... parasoll, hattar med breda brätten, vita herrskjortor med långa ärmar m.m. är viktiga hjälpmedel, och jag drömmer om en sådan där strutformad hatt som asiatiska lantbrukare brukar bära. Varför säljs inga sådana i Sverige? 

Nu börjar det bli dags att packa ihop mig för natten. Mamma sover redan, och själv vill jag komma i säng och läsa vidare i boken jag håller på med: "Fysik: Vad som är värt att veta" av Joanne Baker. Vi har tagit det lugnt idag, lyssnat på en CD-bok tillsammans medan mamma målade i sin meditativa målarbok och jag virkade, samt ätit smörgåstårta (en fyrabitars som jag snickrade ihop själv - fast jag åt två bitar, och mamma har sparat sin andra bit i kylen till i morgon) till kvällsvard.