Fredagskväll  

I eftermiddags kom beskedet som mamma och jag har väntat på: Gullspångsbostäder låter oss flytta in i lägenheten onsdagen den 15 februari. Alltså är det nu bara nitton dagar kvar... och mer än någonsin att tänka på! *puh* Framför allt måste jag framöver tänka på två olika ekonomier: en för huset, till det är sålt, och en för lägenheten. Och jag som har svårt med en! Men lyckligtvis har jag människor omkring mig som är betydligt bättre på siffror och som är rara nog att hjälpa mig få ordning på matematiken... vad skulle jag göra utan dem?!?

Dagen har varit dimmig och regnig, men jag har varit inomhus och försökt strukturera upp hur flytten skall gå till. Vi får nycklarna på en onsdag, som sagt, och då är mamma på "dagis" vilket jag personligen tycker är väldigt lämpligt... för vad jag vill göra här hemma är att hålla djuren på ena sidan av huset och ställa upp dörren på den andra sidan så att Laxens killar (som kommer att hjälpa mig med packning, transport, montering m.m. - det har mina fina syskon, de raringarna, ordnat) kan hämta och köra iväg lass efter lass. Och så likadant på andra sidan. De får ta de stora möblerna: sängarna, vardagsrumssoffan, mitt björkskåp och mammas chiffonie, bokhyllorna och de kartonger som innehåller böcker, t.ex. Mindre saker, som jag kan bära själv, kan jag också ta hand om själv och köra i bilen vartefter det är dags att flytta på dem... stolar, lampor, skivbackarna, kassar med kläder och linne, husgeråd och porslin o.s.v.

Så fort de stora sakerna (som skall flytta med oss, alltså) är ute ur huset, tänker jag ägna en del av varje dag under max en vecka åt att gå igenom rum efter rum för att plocka ihop det vi skall behålla... samt helt enkelt stapla upp resten i ett rum som i första hand Laxen, som tack för all hjälp, och sedan andra välgörenhetsloppisar skall få gå igenom och ta vad de vill ha av. Det som blir över skall Laxen få köra till Odenslund och slänga. Det bör inte ta så lång stund, och vartefter rummen blir tomma städar jag ur dem så att de blir i presentabelt skick för en mäklare. Tanken är att den här processen skall gå fort, så att jag sedan bara behöver ringa till olika mäklare, få hit dem för en värdering och välja vilken jag får störst förtroende för. I det läget släpper jag taget och låter dem ta över huset... allt jag vill göra efter det är att stödelda, så att huset inte förlorar i värde till det är sålt. 

Ända sedan vi själva var husspekulanter, åren 2001-2002, har vi hört människor säga att man skall sälja på våren då priserna hamnar som högst. Det beror förstås på att spekulanter bär på drömmar om vad de hinner och vill göra under den varmare årstiden - renovera, sköta och utveckla en trädgård o.s.v... och de vill inte behöva vänta kanske uppåt ett halvår innan de får kavla upp ärmarna och sätta igång. Av ungefär samma skäl vill säljare helst bli av med husen innan den aktiva säsongen börjar och de måste börja ta itu med just de där sakerna: renoveringsbehov, trädgårdsarbete m.m. Kanske skall de flytta till ett annat hus och vill sätta igång med att förverkliga sina planer där i stället för att sköta om (och lägga pengar på) en fastighet de skall lämna... kanske befinner de sig i samma situation som jag, där man helt enkelt vill lämna sådana där uppgifter bakom sig och bo mer bekvämt - med färre måsten - i en lägenhet.

Nu har Gud placerat mamma och mig i exakt det läge jag har drömt om: att vi får sälja huset på våren, när chansen till ett bra pris är som störst och innan vi måste börja ta itu med alla de många måsten som den varmare tiden på året för med sig. Och vi får göra bostadsbytet i den ordning jag ville men inte trodde skulle bli möjlig: flytta först och sälja sedan. Det fyller mitt hjärta med den största tacksamhet - samma tacksamhet som jag känner mot alla dem som på olika sätt stöder och hjälper oss att förverkliga den här drömmen. Gud välsigne er!!!