Torsdag eftermiddag 


Nu när jag koncentrerar mig på att försöka ta hand om mig själv, flyter dagarna samman på ett sätt jag inte är van vid. Förut fanns det alltid saker som måste göras - var och varannan dag innehöll punkter då jag skulle göra det för den och det för den, om du förstår vad jag menar. Alltså, jag hade klockslag att hålla mig till och en person som såg till att jag inte missade dem eftersom det jag skulle göra handlade om att finnas till hands för någon annan. Skjutsa, hjälpa till, göra tjänster åt, uträtta ärenden åt o.s.v. Det gjorde dagarna kortare, för jag var alltid på väg någonstans. 

Nu, när mitt liv till största delen handlar om mig och min lilla fyrfota familj, ser tiden annorlunda ut. Jag har fortfarande ett slags schema att leva efter, men det handlar om sådant som stiga upp och göra mig i ordning för en ny dag, äta, ta mediciner, gå ut med hundarna o.s.v. Någon enstaka gång skall jag kanske på läkarbesök eller t.ex. till biblioteket, men för det allra mesta är det jag själv som bestämmer vad varje timme skall innehålla. Och det är jag inte van vid - så dagarna flyter som sagt samman.. går in i och ut ur varandra. Dessutom har jag mer tid på mig... dagarna känns betydligt längre, det finns mer tid att fylla med mening. Särskilt som TV:n är avstängd. Och att jag kommer upp kl. 9 varje morgon, förstås.

Så vad gör jag i stället? Tja, förutom promenaderna med hundarna och en eller annan fika någonstans, pysslar jag mest här hemmavid. Tvättar då och då, med efterföljande torkning, vikning/hängning och placering i skåpen. Lite strykning någon gång emellanåt. Diskmaskinen fylls vartefter och körs väl var tredje-fjärde dag, ungefär (jag har en stor inbyggd diskmaskin med gott om plats). Jag försöker att dammsuga och svabba golven en gång i veckan, i övrigt sopar jag och använder sprejmoppen om fläckar uppstår. Och om jag orkar, ser jag till att inte belamra vare sig bord eller bänkar, vilket går någorlunda. 

Mesta tiden vilar jag, medan jag gosar och leker med djuren, läser, löser korsord eller virkar. Fast just virkandet går inte så bra just nu... jag spillde en hel mugg kaffe över en grytvante jag håller på med åt en vän, och den blev så fördärvad att jag måste börja om och göra en ny. Vilket fick mig att tappa sugen lite grand (inte minst som den var nästan klar!). Men jag har snart samlat nytt mod, och skall starta om på nytt.

Matlagningen går däremot väldigt bra, inte minst nu när jag baserar de flesta rätterna på thai! Äggnudlar har fått ersätta pasta i mitt skåp, och jag har massor av idéer för hur jag varierar dem, grönsaker och protein på olika sätt. Äter nog bättre än jag någonsin gjort, tror jag... men så är också blodsockret riktigt bra. Mitt blodtryck är också som det skall numera, och kolesterolhalterna ser helt okej ut på proverna. Så någonting gör jag ju rätt, inte sant? ;) 

Nu har jag precis givit djuren sina middagar (hundarna får färskfoder, Robin äter Sheba-paté) och jag har lagt fram en kycklingfilé att tina. Den skall sedan tärnas och stekas  i kryddor (en hel del vitlök) samt blandas i en matig sallad - mmm! Och medan jag väntar, tror jag att jag skall börja på en bok jag lånade på biblioteket idag: romanen (ja, du uppfattade mig rätt - det är en roman! *skrattar*) "Folk med ångest" av Fredrik Backman. Den skall visst vara väldigt rolig, enligt recensionerna. Lämnade tillbaka all den litteratur om psykiska sjukdomar som jag hade lånat tidigare, för nu har jag fått veta det jag sökte efter, och tänker i stället satsa på roliga böcker ett tag som omväxling.

Hade tänkt hämta in adventslådan från förrådet och börja kolla att lampor m.m. fungerar... men efter att ha vikt en stortvätt med lakan och påslakan har jag alltför ont i ryggen. Tar det i morgon i stället!