Lördag kväll 


Jag, jag vet... det är en meningslös rubrik jag presterar idag. Men just de orden kom över mig när jag stod i duschen för en stund sedan och tänkte på böcker. Det började med tankarna på en bok jag håller på med just nu: "Den mänskliga hjärnan - en upptäcktsfärd" av Gunilla Ladberg, därför att författaren är lika fascinerande som boken. Gunilla Ladberg är nämligen inte forskare, inte läkare, inte hjärnspecialist på det sedvanliga sättet... hon är som jag, en vanlig privatperson som i sin fascination av hjärnan samlat på sig en massa kunskap och insikter som hon delar med sig i lättlästa, spännande kapitel om olika delar av hjärnans sätt att fungera. Rekommenderas varmast möjligt! Från hennes bok gled tankarna - som i åtminstone min skalle alltid vandrar i sina egna, outgrundliga banor - över på att om hon kan skriva en bok, så borde ju jag också kunna göra det. Men vad skulle jag skriva om? undrade jag för mig själv. Om sorg? Men det finns så många böcker om sorg, och jag är sannerligen inte den bästa att formulera något klokt om det, jag som har fastnat i min egen. "Tiden står stilla för mig" tänkte jag... och i samma stund jag reflekterade över hur bra den meningen lät, insåg jag att den redan skrivits. Leif Silbersky, vanligen känd som kändisadvokat, beskrev nämligen sin cancer i boken "Och tiden den stod stilla" - också på sätt och vis om sorg, även om det var från en annan synvinkel än min.

Nåja, för närvarande har jag ingen ro, koncentration eller inspiration för att skriva - det får vänta. Idag orkar jag knappt ens virka; dagen började så fint med helt mulen himmel, småregn och svalka, men under eftermiddagen kom solen och hettan tillbaka och jag började må direkt illa. Nu har jag tagit en sval dusch, så det känns lite bättre en stund i alla fall... men man torkar fort, och efter en stund vet man inte längre om det är blötan från håret eller svett som rinner nedför pannan och ryggen.  


Skrivet senare samma kväll:

Nu har Belle och jag tagit en promenad med Alex och Daniel, och efteråt satt vi en bra stund på deras uteplats och fikade, småpratade och mådde gott. Vi passade också på att ordna Alex' födelsedagspresent - hon fyller 25 år i augusti, och jag vill ge henne garner för cirka 100 kronor eftersom hon har börjat tycka så mycket om att virka. Alltså gick vi in på min egen favoritsajt för garn och så fick hon titta igenom sortimentet och välja vilka garner hon tyckte om, jag noterade noga och skall skicka efter dem så snart jag får min pension. Skall bli riktigt roligt att få glädja henne med detta!

Redan i nästa vecka fyller Daniel år, men vi har kommit överens om att jag väntar till pensionsdags med hans present också. Det är skönt när någon inte är så fixerad vid ett speciellt datum, utan uppskattar presenter även på "fel" tid...

Nu skall jag fixa te och virka vidare på en stor beställning: åtta fyrkantiga grytlappar med olika färger och mönster.